Zoeken in deze blog

zondag 12 december 2010

Auto verkopen: Bepaal de juiste (ver-)koopprijs

Wanneer je je auto wilt gaan verkopen kun je dat op een aantal verschillende manieren doen. Daarnaast kunnen er meerdere redenen ten grondslag liggen voor de beslissing om een auto te gaan verkopen.

Auto inruilen bij aankoop nieuwe of vervangende auto

Je kunt ervoor kiezen om je auto in te gaan ruilen voor een andere auto of nieuwe auto. Wanneer je bij de dealer of het garagebedrijf komt wordt er ter plekke een waarde afgegeven voor je auto. Maar, hoe wordt die waarde bepaald? Loopt de medewerker van de garage of het dealerbedrijf met je mee, loopt een rondje om je auto heen en bekijkt hem eens van binnen en geeft vervolgens een inruilprijs voor je auto aan je door.

Is de afgegeven waarde wel een daadwerkelijke inruilprijs?

Wanneer iemand zich enkel beperkt tot het bekijken van de buiten- en binnenzijde van je auto, onderhoudsgeschiedenis inkijken en daarop een waarde afgeeft moet je afvragen of dit wel klopt. Er zijn verschillende waarden voor een auto af te geven. Onder andere:

·         Handelswaarde =(laagste waarde)
Dit is de waarde van je auto bij verkoop aan een autohandelaar zonder garantie

·         Inruilwaarde (=gemiddelde waarde)
Dit is de prijs van je auto welke wordt vergoed wanneer je bij het betreffende garage- of dealerbedrijf een nieuwe auto koopt

·         Verkoopwaarde (=hoogste waarde)
Dit is de prijs welke (veelal) consumenten bereid zijn te betalen voor je auto.

Berekenen van de inruil- en verkoopwaarde

De inruil- en verkoopwaarden kunnen met vrij grote zekerheid worden vastgesteld aan de hand van een uit te voeren waarde berekening. Iemand die ter plekke uit zijn hoofd een bedrag neerlegt kan onmogelijk op de hoogte zijn van de waarden van alle vergelijkbare auto’s van dat type met een vergelijkbare kilometerstand etc. etc. Je kunt tegenwoordig ook vrij eenvoudig de inruilwaarde en reële verkoopwaarde van je auto zelf berekenen.

Auto online verkopen via verkoopsites

Wanneer je je auto via Internet te koop aanbiedt zijn er auto verkoopsites die aangeven dat je een waardebepaling kunt laten uitvoeren. Deze waardeberekening wordt vervolgens gemaakt door aangesloten autohandelaren of garagebedrijven en worden vervolgens dan weer aan jou gecommuniceerd. Of de afgegeven waarde dan ook echt onafhankelijk is moet je jezelf afvragen. Een autohandelaar of garagebedrijf heeft er namelijk belang bij om jouw auto voor een zo laag mogelijk bedrag in te kopen en deze vervolgens tegen een zo hoog mogelijke prijs weer te verkopen. (= verkoopwinst)

Het kan dan weliswaar aanlokkelijk lijken om je auto snel (<48 uur) verkocht te krijgen maar wellicht is iets meer geduld opbrengen een verstandiger keuze. Het kan je zomaar honderden, zo niet duizenden, euro’s schelen qua verkoopprijs.

Bereken de juiste (ver-)koopprijs

Je kunt je auto uitaard ook proberen te verkopen via het internet of door het plaatsen van een “te koop” bericht op je auto. Wanneer auto besluit om je auto zelf te gaan verkopen zorg er dan voor dat je beslagen ten ijs komt. Als eerste is het vragen van de juiste prijs cruciaal. Wanneer je teveel vraagt prijs je jezelf direct de markt uit en blijf je met de auto zitten. De autoverzekering loopt door evenals de wegenbelasting.  Een verkeerde verkoopprijs komt je in dat geval duur te staan. Bereken daarom eerst wat voor jouw auto specifiek een goede verkoopprijs is. Autovide heeft hier een eenvoudige rekentool voor om je inzicht te geven in de actuele inruilwaarde en reële verkoopwaarde van jouw auto. Deze tool is volstrekt onafhankelijk en heeft er dus geen belang bij jou niet kompleet te informeren.

Binnenkort lees je hier meer over het slim en effectief adverteren van je auto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten